Neem vrijblijvend contact met ons op

Wij kunnen u echt heel wat zorgen uit handen nemen.


De Wet Affectieschade

Erkenning van naasten en nabestaanden

Per 1 januari 2019 is een nieuwe Wet Affectieschade in werking getreden. Jarenlang is er gestreden voor meer erkenning van de naasten en nabestaanden van slachtoffers van een ernstig ongeval, medische fout of een geweldsmisdrijf. Na veel gedebatteerd te hebben is het wetsvoorstel uiteindelijk op 10 april 2018 wet geworden en dus heel recent op 1 januari 2019 in werking getreden. De wet heet “Wet Affectieschade” en is van toepassing op alle zaken na 1 januari jl. die onder het bereik van de wettekst vallen.

Eenmalige vergoeding

Door deze Wet Affectieschade is nu de mogelijkheid vastgelegd voor naasten en nabestaanden van slachtoffers van een ongeval of geweldsmisdrijf om aanspraak te maken op een eenmalige vergoeding. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan een stuk erkenning en genoegdoening. De uitkering wordt ook wel smartengeld genoemd. Vóór 1 januari 2019 was het niet mogelijk om een uitkering als deze te ontvangen. Waarom nu dan wel? De achterliggende gedachte van de wet is dat een naaste of nabestaande van een slachtoffer van een ongeval, bedrijfsongeval, medische fout of geweldsmisdrijf een symbolisch bedrag ontvangt voor het leed dat hierdoor is ontstaan. Wil een naaste aanspraak maken op een vergoeding dient het te gaan om ernstig en blijvend letsel. Nederland liep hierin achter op een aantal andere Europese landen.

Voor wie is de Wet Affectieschade?

Volgens de wet (artikel 6:107 lid 2 en artikel 6:108 lid 4 BW) kunnen de volgende personen aanspraak maken op een vergoeding:

  • De niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot of geregistreerde partner van het slachtoffer;
  • De levensgezel die met het slachtoffer duurzaam een gemeenschappelijke huishouding voert;
  • De (adoptief) ouder van een minderjarig slachtoffer of van een meerderjarig slachtoffer dat met de (adoptief) ouder in gezinsverband samenleeft;
  • Het minderjarige (adoptief) kind of het meerderjarige (adoptief) kind dat met het slachtoffer in gezinsverband samenleefde;
  • Degene die duurzaam in gezinsverband de zorg voor het slachtoffer heeft;
  • Degene voor wie het slachtoffer duurzaam in gezinsverband de zorg heeft.

Persoonlijke omstandigheden

Op grond van de Wet Affectieschade zijn verschillende categorieën en bijbehorende bedragen vastgesteld. De wetgever beoogt hiermee rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van naasten en nabestaanden. De bedragen liggen tussen de € 12.500 en € 20.000,-. Dit zijn vaste bedragen. De hoogte van de affectieschade hangt af van de relatie tot het slachtoffer. 

Komt u in aanmerking?

Wilt u weten of u voor een uitkering in aanmerking komt?
Of uw situatie valt onder het bereik van de wet?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

E-mail: info@gratisslachtofferadvocaat.nl
Telefoon: 026 - 82 00 282
WhatsAapp: 06 - 26 22 28 98

We staan u graag te woord!

Meer info over dit onderwerp: slachtofferhulp.nl

Door: Petra Breukink   |   Gepubliceerd: 5 jaren geleden   |   Laatste update: 4 jaren geleden   |   Leestijd: 2 min

Gratis gespecialiseerde slachtofferadvocaten door heel Nederland
Onze advocaten zijn naast slachtofferadvocaat ook gespecialiseerd strafrechtadvocaat. Dat maakt dat ze de procedures kennen, de wegen weten te bewandelen, korte lijnen hebben met Slachtofferhulp Nederland, de Politie, Centrum Seksueel Geweld, Schadefonds Geweldsmisdrijven, Stichting Langzs, de Raad voor Rechtsbijstand en Slachtofferzorg van het Openbaar Ministerie als ook de daar werkende zaakscoördinatoren.

Gratis rechtsbijstand aan slachtoffers in slachtofferzaken in heel Nederland.

Onze slachtofferadvocaten zijn onder andere actief in:
Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Groningen, Zwolle, Leeuwarden, Almelo, Zutphen, Arnhem, Utrecht, Doetinchem, Nijmegen, Enschede en Assen.
App, bel of mail

Jansbinnensingel 27-1
6811 AL Arnhem

Telefoonnummer ( 09:00 - 17:30 )
026 - 82 00 282